Recent 10 dagen met de motor naar Schotland (8 dagen in Schotland) geweest en daar met MRA Next 4.1.3 gereden. Dit is mijn eerste keer dat MRA Next echt serieus gebruikt heb. Hoe ging dit in praktijk?
De reis kwam via een reisorganisatie welke een zogenaamd Roadbook levert. Dit Roadbook helemaal doorgepluisd en verwerkt in de route. Zodat ik onderweg op de hoogte gebracht werd van de interessante locaties en mogelijke koffie/lunch plekken. Dus alle routes waren voorzien van de nodige kleurtjes, extra icoontjes en notities.
Om deze post niet te lang te maken, splits ik het op in meerdere delen.
Dit eerste deel is mijn ervaring. Het andere delen is de toelichting op mijn ervaring.
De gehele reis is gereden met Android Auto. De smartphone wordt en kan niet in het zicht gemonteerd worden. Dit hoeft ook niet omdat de ingebouwde Android Auto het werk doet.
Het rijden met MRA Next op Android Auto ging veel beter dan ik verwacht had. In globale zin doet MRA gewoon wat het moet doen. Het begeleid je netjes van begin tot eind over de van tevoren uitgestippelde route. Dus de basis is gewoon goed.
Maar er zijn ook de nodige kritiekpunten waaruit blijkt dat er nog genoeg werk aan de winkel is.
Positieve dingen van mijn 10 dagen Schotland.
- Selecteren van routes in Android Auto ging erg goed. Moest daarvoor wel mobiele data hebben. Dat was in Schotland met enige regelmaat een probleem. Maar tijdens het starten van een route was dit altijd aanwezig.
- De route werd altijd netjes gevolgd en kreeg ook netjes overal aanwijzingen.
- Ik had minder problemen met de routes dan andere mensen die routes direct vanaf de organisatie in hun Zumo stopten (we waren met een groep in Schotland).
- MRA Next was best stabiel tijdens het navigeren 1 of 2 keer dat het even vastliep. Minimaal net zo stabiel als de andere Zumo in de groep. Dit mag je denk wel positief noemen.
- Mijn smartphone is gemonteerd in de open lucht maar niet perse in de rijwind. Het is gemonteerd op de rug van de benzinetank. De buitentemperatuur varieerde tussen 10 en 18 graden. Gedurende de hele week bleef de smartphone koud en de accu netjes op 100%.
- De smartphone bleef kouder wanneer ik de route rechtstreeks in Android Auto selecteerde dan wanneer ik de route eerst op de smartphone startte en daarna Android Auto activeerde. Er was een verschil in temperatuur voelbaar maar ook nu was de temperatuur laag genoeg om je zorgen om te maken.
- Wanneer de route rechtstreeks in Android Auto gestart werd. Bleef het scherm van de smartphone ook veel meer uitgeschakeld.
- Afgezien van wat irritatiepuntjes heb ik mijn reis met MRA Next zonder echte problemen kunnen beleven.
- De aangegeven rijtijd aan het begin van de route klopt vrij precies.
Negatieve dingen of dingen die opvielen.
- De blauwe routelijn is erg onrustig als de snelheid niet het “verwachte patroon” volgt. Het valt weg en komt vervolgens weer terug naar je positie cursor.
- Het automatisch in- en uitzoomen gaat erg onrustig. De positie cursor verdwijnt regelmatig even uit het scherm.
- De algehele stabiliteit kan nog steeds beter. Ik heb al genoemd dat MRA Next zich kan meten met de Zumo’s. Gezien het gezeur wat mensen hebben met een Zumo betekent dit dat er nog werk aan de winkel is. De oorzaak van dit gezeur zit ‘m in hoe beide systemen met routepunten omgaan.
- Bij alle routepunten krijg ik de te horen “routepunt bereikt”. Ik dacht begrepen te hebben dat dit alleen het geval was bij Viapunten en vormingspunten die een afwijkende naam hebben.
- De afwijkende benaming van Via- en Vormingspunten worden lang niet altijd benoemd.
- De notities bij Via en Vormingspunten worden lang niet altijd “voorgelezen”.
- Rotondes worden in Android Auto niet goed aangegeven in de infobox links bovenin het scherm. De audioaanwijzingen en kaart doet het wel goed.
- Wanneer een route gestart wordt rechtstreeks in Android Auto heb ik in eerste instantie geen aanwijzing in de infobox links bovenin het scherm. Er is daar alleen een draaiende cirkel te zien. Zodra de eerste afslag met aanwijzingen geweest is, staan er weer aanwijzingen in de infobox.
- Een paar keer moest ik vertrouwen op de autoskip functie van de routepunten (vormingspunten). In alle gevallen moest ik het toch handmatig corrigeren.
- De wegvallende routelijn zorgde ervoor dat vormingspunten die ik nog niet bereikt had (verder op de route liggen) toch als gemist werden aangemerkt. Dit missen van een routepunt merk ik als even bevriezen van de navigatie. Dit bevriezen duurt 2-5 seconden
- Wanneer aangesloten op Android Auto wordt de kaart op de smartphone soms wit. Wanneer Android Auto losgekoppeld wordt, wordt de kaart op de smartphone meestal vrijwel direct weer zichtbaar.
- Een balk met toekomstige dingen, zoiets als TomTom Rider en TomTom Go heeft, heb ik echt gemist. Ik heb van alles in mijn routes staan maar ik heb geen flauw idee wanneer ik deze dingen verwachten mag.
- MRA Next kan de navigatie aanwijzingen via het separate navigatiekanaal van Android Auto sturen. Maar zodra Spotify o.i.d gestart is, schakelt MRA Next over naar het media kanaal.
- Het volledig herstarten van een route in Android Auto als je halverwege de route staat is niet te doen.
- Waarom moet ik iedere keer aangeven dat ik verder wil navigeren op mijn Android Auto scherm na een koffiestop. Het lijkt me nogal logisch als de route zijn eindpunt nog niet bereikt heeft. Gewoon aannemen dat je met de route door wil gaan lijkt me dus logischer. Er is al een knop aanwezig om de route alsnog te stoppen.
Wat doet HeWereGo?
Omdat MRA Next sterk leunt op het HereWeGo platform heb ik deze ook eens gebruikt voor A naar B navigatie om te kijken hoe HereWeGo zich gedraagt. Je ziet dan duidelijk overeenkomsten maar ook verschillen. Het volgende heb ik gezien:
- De scheiding tussen navigatiekanaal en mediakanaal werkt wel goed in HereWeGo maar niet in MRA Next.
- Het automatisch zoomen en daarmee de beweging van de positie cursor gaat zichtbaar soepeler in HereWeGo. Dingen als wegvallende routelijn en uit scherm verdwijnende positie cursor heb ik in HereWeGo niet gezien.